Ashaba jest serwerem RPG (odgrywania ról), gdzie wczuwanie się w postać jest obowiązkowe. Z drugiej strony nie traktujemy aspektu hack'n'slash po macoszemu i nie gnębimy graczy lubiących siekać potworki. Wychodzimy bowiem z założenia, że poszukiwanie przygód i walka są naturalnym elementem tej gry i nie powinny być traktowane jako zło. Każdy więc może na Ashabie znaleźć coś dla siebie, choć generalanie promowane jest odgrywanie.
Akcja serwera została osadzona w świecie Zapomnianych Krain (czyli tym samym co słynne Baldur's Gate i Icewind Dale) w regionie znanym jako Doliny. Jest to region słynnego lasu Cormanthoru, gdzie znajdują się ruiny najpotężniejszego w historii miasta elfów - Myth Drannor. Obecnie trwa druga kampania globalna pt. Hordy Podmroku, w której nikczemne Drowy z tytułowego Podmroku wraz z poplecznikami wypełzy na powierzchnię z zamiarem podbicia Dolin. Od graczy zależeć będzie ile uda się im osiągnąć.
Przez 6 lat serwer był systematycznie rozbudowywany. W między czasie był parokrotnie zamykany i otwierany na nowo, a władza przechodziła z rąk do rąk, gdyż mało kto jest w stanie wytrzymać 6 lat na stanowisku admina serwera NWN 2

Mimo, że od premiery gry minęło 7 lat, scena NWN 2 nadal się trzyma i nadal mamy na Ashabie wielu graczy, przez co cały projekt ma sens. Stawiamy na miłą i przyjacielską atmosferę oraz pomagamy początkującym i ułatwiamy im start. Jeżeli lubisz formułę RPG, tęsknisz za dobrą odgrywką i klimatem Zapomnianych Krain, zapraszam gorąco na forum Ashaby http://www.ashaba.webd.pl/forum , gdzie znajdziesz podstawowe informacje o serwerze oraz instrukcję jak zacząć u nas grę.
Pozdrawiam i do zobaczenia!

Admin Ashaby Józef Taktyka
Trochę o mnie: na scenie Neverwinter Nights siedzę od 2005 r., czyli bagatela 8 lat co czyni mnie weteranem. Zaczynałem na serwerze NWN 1 Embaros, a gdy wyszedł NWN 2 przeszedłem z kilkoma graczami z Embarosu na Ashabę. Od zawsze grałem klasą paladyna, gdyż wychodziło mi to najlepiej

P.S. Jeżeli nie posiadacie NWN 2 można go obecnie kupić ze wszystkimi dodatkami na gog.com w przyzwoitej cenie. Język gry nie ma znaczenia