Karta graficzna

Nowiny, dyskusje, a także pomoc techniczna.
Awatar użytkownika
Johnny
Protektor
Protektor
Posty: 1450
Rejestracja: 25 lis 2012, o 19:11

Karta graficzna

Post autor: Johnny » 7 mar 2013, o 20:19

Jest sprawa. Otóż w lapku mam dwie karty graficzne. Wszystko robię w noob style, więc nie wiem, czy one mogą chodzić razem, czy jedna jest zapasowa itd. itp. To były pierwsze pytania. Która lepsza:
AMD Radeon HD 7600M Series (Microsoft Corporation - WDDM v1.20) vs Intel(R) HD Graphics 4000
W dodatku ta pierwsza się coś zwaliła: "System Windows zatrzymał to urządzenie z powodu zaraportowanych problemów. (Kod 43)".
– No jak? Żadnych życzeń?
– Jedno... (...) Żebyś pękł, skurwysynu.
(...) Strażnik zagulgotał nagle niczym indyk, poczerwieniał, chwycił się oburącz za brzuch, zawył, zaryczał z bólu...
I pękł.

Awatar użytkownika
Zhar
Posty: 3298
Rejestracja: 8 lis 2012, o 14:21
Gry: i zabawy różnorakie ;)
Lokalizacja: Łuków

Re: Karta graficzna

Post autor: Zhar » 7 mar 2013, o 20:22

Na AMD się nie znam ale prawdopodobnie jest sporo lepsza od zintegrowanej.

A odpowiedz na pytanie wujek google daje w 2 sek

http://peb.pl/windows-8/1282910-problem ... adeon.html

Znalazłem jeszcze cos takiego ale jak widac nie rozwiazuje problemu za bardzo:
Witam.
Poradziłem sobie z tym problemem. Włożyłem płytę z oryginalnymi sterownikami od Asusa i zainstalował mi się sterownik AMD UMA. Sterownik się zainstalował, komputer zrestartowałem, a karta graficzna znowu działała poprawnie. Mam teraz nowy problem. Mianowicie, codziennie punktualnie 10 min po 24. Otwiera się to czrne okinenko(chyba cmd), coś się tam dzieje i zaraz po tym karta graficzna(ta podstawowa) przestaje działać. Musze to instalować i restartować komputer co dobę, macie może jakiś pomysł jak się z tym uporać? Oczywiście mogę go wysłać na gwarancję, ale jest mi teraz bardzo potrzebny. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Mozesz sprobowac wylaczyc intela w biosie

Awatar użytkownika
Zack
Weteran
Weteran
Posty: 743
Rejestracja: 18 paź 2012, o 14:41
Gry: DayZ

Re: Karta graficzna

Post autor: Zack » 7 mar 2013, o 20:27

Johnny pisze:AMD Radeon HD 7600M Series (Microsoft Corporation - WDDM v1.20) vs Intel(R) HD Graphics 4000
Pierwsza karta to główny silnik graficzny Twojego kompa jest mocniejsza od grafiki Intela
Druga to zintegrowana, słaba ale lekka karta graficzna - pobiera mało mocy

Zasada działania polega na tym, że w momentach obciążenia (np. kiedy grasz) uruchamia się AMD, kiedy nic nie robisz (przeglądasz net) uruchamia się Intel. Dzięki temu komputer się nie grzeje, pobiera mniej prądu itp.

Aby nie wyskakiwał ten błąd zaktualizuj sterowniki, napraw rejestr CCleanerem, a w ostateczności walnij format

Awatar użytkownika
Johnny
Protektor
Protektor
Posty: 1450
Rejestracja: 25 lis 2012, o 19:11

Re: Karta graficzna

Post autor: Johnny » 7 mar 2013, o 20:50

1. Aktualizuj sterowniki - mam najnowszą aktualizacje.
2. Napraw rejestr - zrobione.
3. Format - odpada niestety.
Miałem podobny problem z tym, że posiadam laptopa msi ge 600 z grafiką intela oraz radeonem 5730. Musiałem grafikę intela na stałe wyłączyć w biosie dopiero wtedy AMD Mobility Radeon™ Driver Verification Tool poprawnie zidentyfikował moją kartę i pozwolił mi ściągnąć właściwe sterowniki.
Co to znaczy "wyłączyć w biosie", bo nie rozumiem (czyt. taka ze mnie sierota)?
– No jak? Żadnych życzeń?
– Jedno... (...) Żebyś pękł, skurwysynu.
(...) Strażnik zagulgotał nagle niczym indyk, poczerwieniał, chwycił się oburącz za brzuch, zawył, zaryczał z bólu...
I pękł.

Awatar użytkownika
Zack
Weteran
Weteran
Posty: 743
Rejestracja: 18 paź 2012, o 14:41
Gry: DayZ

Re: Karta graficzna

Post autor: Zack » 7 mar 2013, o 20:52

Johnny pisze:Co to znaczy "wyłączyć w biosie", bo nie rozumiem (czyt. taka ze mnie sierota)?
To lepiej zapomnij o tym kroku. Z resztą nie polecałbym iść za radą Zhara - po to masz w laptopie dwie karty graficzne, żeby używać dwóch. Nie wyłączaj żadnej z nich.

Pogoogluj tak jak Ci Zhar napisał - widać, że ludzie z Twoim laptopem/kartami graf. mają podobne problemy.

Dlaczego format odpada? Często ludzie go robią co pół roku i jakoś żyją. Przeinstalowanie systemu i sterowników zajmuje z godzinę jak się ma wprawę - a działanie komputera ulega znacznej poprawie. No nic nie chcesz, nie możesz to nie :P

Awatar użytkownika
Johnny
Protektor
Protektor
Posty: 1450
Rejestracja: 25 lis 2012, o 19:11

Re: Karta graficzna

Post autor: Johnny » 7 mar 2013, o 20:57

No nic, może zrobię ten format. http://www.driveridentifier.com/scan/do ... S_FB511179 Coś z tej strony może pomóc?
– No jak? Żadnych życzeń?
– Jedno... (...) Żebyś pękł, skurwysynu.
(...) Strażnik zagulgotał nagle niczym indyk, poczerwieniał, chwycił się oburącz za brzuch, zawył, zaryczał z bólu...
I pękł.

Awatar użytkownika
Zack
Weteran
Weteran
Posty: 743
Rejestracja: 18 paź 2012, o 14:41
Gry: DayZ

Re: Karta graficzna

Post autor: Zack » 7 mar 2013, o 21:00

Sterowniki ściągasz z oficjalnej strony AMD, natomiast do zintegrowanej Intela z oficjalnej strony producenta płyty głównej. Chyba, że masz płytkę instalacyjną co była w zestawie z płytą główną (tam wszystkie sterowniki powinny być)

Awatar użytkownika
Johnny
Protektor
Protektor
Posty: 1450
Rejestracja: 25 lis 2012, o 19:11

Re: Karta graficzna

Post autor: Johnny » 7 mar 2013, o 21:02

Cholera, jakieś płytki dostałem z lapkiem, ale gdzie to teraz jest? Poszukam. Ewentualnie wizyta u informatyka może pomóc?
– No jak? Żadnych życzeń?
– Jedno... (...) Żebyś pękł, skurwysynu.
(...) Strażnik zagulgotał nagle niczym indyk, poczerwieniał, chwycił się oburącz za brzuch, zawył, zaryczał z bólu...
I pękł.

Awatar użytkownika
Johnny
Protektor
Protektor
Posty: 1450
Rejestracja: 25 lis 2012, o 19:11

Re: Karta graficzna

Post autor: Johnny » 7 mar 2013, o 21:29

Dobra, jutro dam do informatyka, jak nic nie pomoże to zrobi format.
– No jak? Żadnych życzeń?
– Jedno... (...) Żebyś pękł, skurwysynu.
(...) Strażnik zagulgotał nagle niczym indyk, poczerwieniał, chwycił się oburącz za brzuch, zawył, zaryczał z bólu...
I pękł.

Awatar użytkownika
Johnny
Protektor
Protektor
Posty: 1450
Rejestracja: 25 lis 2012, o 19:11

Re: Karta graficzna

Post autor: Johnny » 10 mar 2013, o 21:54

Naprawione. Pytanie: na jakiej karcie pójdzie Tomb Raider na ultra? Zamierzam zbierać.
– No jak? Żadnych życzeń?
– Jedno... (...) Żebyś pękł, skurwysynu.
(...) Strażnik zagulgotał nagle niczym indyk, poczerwieniał, chwycił się oburącz za brzuch, zawył, zaryczał z bólu...
I pękł.

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości