Kupno nowego sprzętu.

Nowiny, dyskusje, a także pomoc techniczna.
Awatar użytkownika
Assasmine
Samotny Wilk
Samotny Wilk
Posty: 1036
Rejestracja: 18 gru 2012, o 21:01
Gry: Chowany na single-player
Lokalizacja: Serock City

Re: Kupno nowego sprzętu.

Post autor: Assasmine » 18 cze 2013, o 12:27

To jeszcze do czegoś się nadaje?
Karta graficzna - ATI Radeon HD 4600
Procesor - AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 6000+
RAM - 2GB
"Naród wspaniały, tylko ludzie kurwy", "Kto nie był socjalistą za młodu, ten na starość będzie skurwysynem" - Pierwszy Marszałek Polski Józef Piłsudski

Awatar użytkownika
Zhar
Posty: 3298
Rejestracja: 8 lis 2012, o 14:21
Gry: i zabawy różnorakie ;)
Lokalizacja: Łuków

Re: Kupno nowego sprzętu.

Post autor: Zhar » 18 cze 2013, o 12:30

Na ATI i AMD się właściwie nie znam ale widze, że to chyba pierwszy 2 rdzeniowy procek od AMD :> . 2GB to .. troche .. mało ;)

Awatar użytkownika
Assasmine
Samotny Wilk
Samotny Wilk
Posty: 1036
Rejestracja: 18 gru 2012, o 21:01
Gry: Chowany na single-player
Lokalizacja: Serock City

Re: Kupno nowego sprzętu.

Post autor: Assasmine » 18 cze 2013, o 12:33

RAM to wiesz mogę dokupić za psi grosz ;) A tak poza RAM'em?
"Naród wspaniały, tylko ludzie kurwy", "Kto nie był socjalistą za młodu, ten na starość będzie skurwysynem" - Pierwszy Marszałek Polski Józef Piłsudski

Awatar użytkownika
divibyzero
Posty: 1914
Rejestracja: 3 paź 2012, o 20:37
Gry: Arma 2, Dark Souls
Kontaktowanie:

Re: Kupno nowego sprzętu.

Post autor: divibyzero » 18 cze 2013, o 14:30

Assass, zainstaluj sobie Speccy i powiedz dokładniej jaką masz płytę główną i socket ;) Wydaje mi się, że to AM2, czyli ograniczasz się do procesorów serii Athlon 64 i Athlon 64 X2. A więc niewiele możesz zdzialać - nowszy procesor z tej samej serii to niewielki skok w wydajności będzie...

Obecnie najpopularniejszymi socketami są (chyba) LGA1155 i AM3+, w nie warto inwestować bo mają dużo potencjału na przyszłą modernizację (szeroki wachlarz procków do wyboru - te które obecnie kosztują 2 tys zł za kilka lat będzie sobie można zainstalować, np. i7 ivy bridge)

http://en.wikipedia.org/wiki/CPU_socket
Blog science fiction & fantasy http://divibyzero.tumblr.com/

Awatar użytkownika
Zhar
Posty: 3298
Rejestracja: 8 lis 2012, o 14:21
Gry: i zabawy różnorakie ;)
Lokalizacja: Łuków

Re: Kupno nowego sprzętu.

Post autor: Zhar » 20 cze 2013, o 09:51

To może być dobra podstawka pod rozbudowę kompa jeżeli ktoś nie ma wymagań co do realistycznej grafy w grach (np. ja) ;)

Do wymiany grafa i .. tyle w sumie jak ktoś nie ma zamiaru spędzac 24h/24h w grach ;)

http://allegro.pl/cztero-watkowy-core-i ... 99359.html

Okhy
Wędrowiec
Wędrowiec
Posty: 50
Rejestracja: 5 kwie 2013, o 14:50
Gry: Bierki

Re: Kupno nowego sprzętu.

Post autor: Okhy » 20 cze 2013, o 14:39

Zhar, a ile chcesz wydać na kompa?

Awatar użytkownika
Zhar
Posty: 3298
Rejestracja: 8 lis 2012, o 14:21
Gry: i zabawy różnorakie ;)
Lokalizacja: Łuków

Re: Kupno nowego sprzętu.

Post autor: Zhar » 20 cze 2013, o 15:39

Okhy ja nic, starczy mi ten co mam :)

Awatar użytkownika
Johnny
Protektor
Protektor
Posty: 1450
Rejestracja: 25 lis 2012, o 19:11

Re: Kupno nowego sprzętu.

Post autor: Johnny » 20 cze 2013, o 16:33

Jakie są teraz najlepsze karty graficzne do laptopów na rynku?
– No jak? Żadnych życzeń?
– Jedno... (...) Żebyś pękł, skurwysynu.
(...) Strażnik zagulgotał nagle niczym indyk, poczerwieniał, chwycił się oburącz za brzuch, zawył, zaryczał z bólu...
I pękł.

Awatar użytkownika
Emka
Weteran
Weteran
Posty: 724
Rejestracja: 10 gru 2012, o 19:27
Gry: Borderlands 1&2,L4D2
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: Kupno nowego sprzętu.

Post autor: Emka » 20 cze 2013, o 17:25

divibyzero pisze:Emka prosimy o wypisanie:
- Procesor : Intel Pentium 4 630 3.00GHz
- Płyta główna: Gigabyte model EP41-UD3L
- Grafika : NVIDIA GeForce 9400 GT, memory size 1024mb
- RAM : DDR2 4096mb (2x2048mb)
- Dysk twardy :
  • SAMSUNG HD103SJ ATA (1TB)
    WDC WD2000JB-00KFA0 ATA (200Gb)
- Zasilacz : FSP GROUP INC. FORTRON / SOURCE MODEL NO: ATX - 450 PNR

Na chwilę obecną nie mam kasy, na wymianę wszystkich podzespołów i odpicowanie kompa, stąd wpadłam na pomysł aby na razie tylko procek wymienić (poszukać po znajomych/allegro). Coś to chyba zmieni?
Od tępych ludzi gorsze są tylko tępe noże. I igły.

Awatar użytkownika
Johnny
Protektor
Protektor
Posty: 1450
Rejestracja: 25 lis 2012, o 19:11

Re: Kupno nowego sprzętu.

Post autor: Johnny » 22 cze 2013, o 07:42

Napiszę tu. To jest sprzęt potrzebny do AC III:
Recommended:
INTEL CPU: Core 2 Quad Q6400 2.13GHz
AMD GPU: Radoen HD 5770 512MB
RAM: 4 GB

A tu moje:
Intel Core i7-3612QM CPU @ 2.10 GHz 2.10 GHz
AMD Radeon HD 7670M (nie wiem jak sprawdzić, ile mam pamięci)
RAM: 8 GB

I teraz co sprawia, że zacina mi się gierka w większych lokacjach (np. miasto).
– No jak? Żadnych życzeń?
– Jedno... (...) Żebyś pękł, skurwysynu.
(...) Strażnik zagulgotał nagle niczym indyk, poczerwieniał, chwycił się oburącz za brzuch, zawył, zaryczał z bólu...
I pękł.

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość