Kupno nowego sprzętu.

Nowiny, dyskusje, a także pomoc techniczna.
Awatar użytkownika
Assasmine
Samotny Wilk
Samotny Wilk
Posty: 1036
Rejestracja: 18 gru 2012, o 21:01
Gry: Chowany na single-player
Lokalizacja: Serock City

Re: Kupno nowego sprzętu.

Post autor: Assasmine » 22 cze 2013, o 08:21

Znawcą nie jestem ale tak, albo procesor, albo komputer twój nie wykorzystuje całego RAM'u, może być też coś z kartą graficzną. W sumie, jak tak patrzę to za wiele nie pomogłem :P
"Naród wspaniały, tylko ludzie kurwy", "Kto nie był socjalistą za młodu, ten na starość będzie skurwysynem" - Pierwszy Marszałek Polski Józef Piłsudski

Awatar użytkownika
Johnny
Protektor
Protektor
Posty: 1450
Rejestracja: 25 lis 2012, o 19:11

Re: Kupno nowego sprzętu.

Post autor: Johnny » 22 cze 2013, o 08:29

Właśnie się boję trochę, że nie przełącza mi się karta zintegrowana z Radeonem. Jak w ustawieniach Radeona włączę daną aplikację na wysoką wydajność to gra chodzi lepiej, więc raczej nie.
– No jak? Żadnych życzeń?
– Jedno... (...) Żebyś pękł, skurwysynu.
(...) Strażnik zagulgotał nagle niczym indyk, poczerwieniał, chwycił się oburącz za brzuch, zawył, zaryczał z bólu...
I pękł.

Awatar użytkownika
divibyzero
Posty: 1914
Rejestracja: 3 paź 2012, o 20:37
Gry: Arma 2, Dark Souls
Kontaktowanie:

Re: Kupno nowego sprzętu.

Post autor: divibyzero » 22 cze 2013, o 09:27

Czy to możliwe, że masz Dell Vostro 3560?

Po pierwsze nie napisałeś jakie masz ustawienia graficzne - być może musisz je po prostu zmniejszyć... Pamiętaj, że laptopy nie służą do grania (a szczególnie nie na max detalach). Jeśli masz matrycę w dużej rozdzielczości (np 1920x1080) to obciążenie dla karty graficznej jest ogromne (a Twoja karta najwydajniejsza nie jest). Ponadto faktycznie gdzieś czytałem, że jest problem z przełączaniem Twoich kart graficznych ale to raczej działa w drugą stronę - ponoć komp cały czas chodzi na Radeonie i nie chce wejść w tryb oszczędzania energii.

Dodatkowym czynnikiem jest to, że laptop się grzeje. Jak jego kultura pracy? Jeśli mocno hałasuje i temp wzrasta po dłuższym graniu to nie dziwie się, że FPS spadają.
Blog science fiction & fantasy http://divibyzero.tumblr.com/

Awatar użytkownika
divibyzero
Posty: 1914
Rejestracja: 3 paź 2012, o 20:37
Gry: Arma 2, Dark Souls
Kontaktowanie:

Re: Kupno nowego sprzętu.

Post autor: divibyzero » 22 cze 2013, o 09:32

Emka, zasilacz Fortron 450W powinien wystarczyć, zastanowimy się nad jakimś prockiem ale przede wszystkim trzeba by kupić grafikę :P
Blog science fiction & fantasy http://divibyzero.tumblr.com/

Awatar użytkownika
Assasmine
Samotny Wilk
Samotny Wilk
Posty: 1036
Rejestracja: 18 gru 2012, o 21:01
Gry: Chowany na single-player
Lokalizacja: Serock City

Re: Kupno nowego sprzętu.

Post autor: Assasmine » 22 cze 2013, o 11:08

Divi ale mam zajebisty pomysł. Napiszmy razem, złóżmy słownie póki co, komputer, taki żeby za jak najniższą cenę najlepiej chodził, a na ta blasze obudowy albo się wybije lub wytnie logo azylu. Taki oficjalny komp azylu ;p
"Naród wspaniały, tylko ludzie kurwy", "Kto nie był socjalistą za młodu, ten na starość będzie skurwysynem" - Pierwszy Marszałek Polski Józef Piłsudski

Awatar użytkownika
Johnny
Protektor
Protektor
Posty: 1450
Rejestracja: 25 lis 2012, o 19:11

Re: Kupno nowego sprzętu.

Post autor: Johnny » 22 cze 2013, o 14:48

Gut idea. Dell Inspiron 5520, 1366 x 768. Sprawdzałem w grze każdą rozdzielczość i to samo. Laptop tylko czasem zaczyna chodzić głośno, ale po chwili się uspokaja i wtedy go wyłączam. Włączałem na najniższych detalach wszystko (najniższe są normalne). Ponawiam znowuż pytanie, jaka jest najlepsza karta graficzna laptopowa?

No i na statku i w operze chodziło pięknie, w mieście się zwaliło.
– No jak? Żadnych życzeń?
– Jedno... (...) Żebyś pękł, skurwysynu.
(...) Strażnik zagulgotał nagle niczym indyk, poczerwieniał, chwycił się oburącz za brzuch, zawył, zaryczał z bólu...
I pękł.

Awatar użytkownika
divibyzero
Posty: 1914
Rejestracja: 3 paź 2012, o 20:37
Gry: Arma 2, Dark Souls
Kontaktowanie:

Re: Kupno nowego sprzętu.

Post autor: divibyzero » 22 cze 2013, o 15:34

@Johnny, możliwe że faktycznie jakoś nie przełącza na tego Radeona z zintegrowanej... Spróbuj pogooglować jeszcze problem, może ktoś znalazł rozwiązanie, na przykład aktualizacja BIOS (tylko, że na Twoim miejscu oddałbym kompa profesjonaliście żeby to zrobił).

Emka moje propozycje to:
- Procesor Intel Core2 Quad Q6600 (ok. 250 zł)
- Procesor Intel Core2 Duo E6300 (ok. 50 zł)
- Ewentualnie pośredni Intel Core2 Duo E8400 lub Intel Core2 Duo E8200 (100-200zł)

- Grafika HIS Radeon HD 7770 (ok. 400 zł)
- Grafika MSI Radeon HD 6770 (ok. 300 zł)

Używane pewnie można dostać dużo taniej

Moim zdaniem po zakupie tego najtańszego E6300 powinnaś już odczuć jakiś skok wydajności, ale największy odczujesz przy wymianie karty graficznej. Powyższe propozycje idą parami (jak najtańsze to oba najtańsze, jak droższe to oba najdroższe).

Najlepiej będzie jak zapytamy jeszcze profesjonalistów na forum.pcformat.pl
Blog science fiction & fantasy http://divibyzero.tumblr.com/

Awatar użytkownika
Johnny
Protektor
Protektor
Posty: 1450
Rejestracja: 25 lis 2012, o 19:11

Re: Kupno nowego sprzętu.

Post autor: Johnny » 22 cze 2013, o 16:43

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2431788.html
Tu chyba mam rozwiązanie swojego problemu.
– No jak? Żadnych życzeń?
– Jedno... (...) Żebyś pękł, skurwysynu.
(...) Strażnik zagulgotał nagle niczym indyk, poczerwieniał, chwycił się oburącz za brzuch, zawył, zaryczał z bólu...
I pękł.

SnipedPL
Twardziel
Twardziel
Posty: 333
Rejestracja: 5 gru 2012, o 12:00

Re: Kupno nowego sprzętu.

Post autor: SnipedPL » 22 cze 2013, o 22:15

Quad Q9500 posiadam osobiście. Świetny procek, tyle lat i trzyma. Dodatkowo słyszałem, że nieźle się nadaje do podkręcania. Procek się przydaje, jak karta zacznie wymiękać z wiekiem to procek za nią popracuje, dlatego warto zainwestować. W dodatku jest to inwestycja długoterminowa. Potem wystarczy wymienić zasilacz i kartę ew. Ram dokupić za grosze.

Awatar użytkownika
divibyzero
Posty: 1914
Rejestracja: 3 paź 2012, o 20:37
Gry: Arma 2, Dark Souls
Kontaktowanie:

Re: Kupno nowego sprzętu.

Post autor: divibyzero » 3 lip 2013, o 17:19

Emka, na spec z forum pcformat twierdzi, że droższy z tych dwóch zestawów, które zaproponowałem, "może się jeszcze do czegoś nadać", a tańszy będzie na dzisiejsze czasy za słaby. Pewnie chodzi mu o to, że nowszych gier w stylu Borderlands 2 nie odpalisz na ustawieniach medium/high.
Blog science fiction & fantasy http://divibyzero.tumblr.com/

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość