Nie działa mi mikrofon. (klasyk)

Nowiny, dyskusje, a także pomoc techniczna.
Michalinski
Naukowiec
Naukowiec
Posty: 2004
Rejestracja: 12 paź 2012, o 15:57

Nie działa mi mikrofon. (klasyk)

Post autor: Michalinski » 3 lis 2012, o 22:14

A więc i mnie dotkną ten straszny problem i niestety nie jest to kwestia odhaczenia ptaszka w regulacji głośności. ;)

Na początek nadmienię, że mam XP oraz kartę dźwiękową zintegrowaną z płytą główną. Menadżer audio dołączony w sterowniku płyty w sumie mikrofon widzi, ale ja skubańca w regulacji głośności nie mam. Jedyne co tam jest to odliczając od lewej do prawej: głośnośc główna, wave, syntezator SW, głośność CD. Żeby dojść do jakiś opcji mikrofonu muszę iść przez panel sterowania, dźwięki i urządzenia audio, zakładka "audio", w okienku "nagrywanie dźwięku". A tam wyboru jako urządzenie domyślne mam jedynie Realtek HD Audio output, guziczek "zaawansowane" jest wygaszony. jedyne co mogę zrobić to wejść w "głośność", a tam jedyna opcja aktywna to "regulacja nagrywania" gdzie głośność jest ustawiona na maxa. Pozostałe czyli Głośność CD, głośność mikrofonu, głośność wejścia, miks stereo są wygaszone, na szaro, nieaktywne.

Z zeznań świadków w postaci Zacka i Faitha którymi siedziałem na TeamSpeaku z niepodłączonym mikrofonem wynika, że wydzielam jakieś trzaski, zakłócenia i to bez podłączonego mikrofonu. Z moich zabaw windowsowskim rejestratorem dźwięku wynika, że bez względu na to czy mam mikrofon podłączony czy nie to mam jakieś elektroniczne zakłócenia. Testowane na różnych mikrofonach.

A więc ratujcie mnie, nie wiem kurna co począć. Pomyślałem o sterownikach, ale obawiam się, że to jest kwestia walniętego gniazda na mikrofon. Jak żyć panie premierze? Jak żyć?

Oszust
Cyborg
Cyborg
Posty: 1589
Rejestracja: 4 paź 2012, o 06:58
Gry: Stare, nowe, fajne i ciekawe, w wolnych chwilach:)
Lokalizacja: 3miasto

Re: Nie działa mi mikrofon. (klasyk)

Post autor: Oszust » 3 lis 2012, o 22:30

Zwróć te słuchawki do sklepu, kup inne i prawdopodobnie to pomoże :P

Awatar użytkownika
divibyzero
Posty: 1914
Rejestracja: 3 paź 2012, o 20:37
Gry: Arma 2, Dark Souls
Kontaktowanie:

Re: Nie działa mi mikrofon. (klasyk)

Post autor: divibyzero » 3 lis 2012, o 22:33

Faktycznie, może to być albo wina karty dźwiękowej i/lub gniazda mikrofonowego. Drugą możliwością są sterowniki, więc tu pytanie - jaką masz płytę główną i czy na oficjalnej stronie producenta masz sterowniki do niej?

Poza tym polecam zainstalować program CCleaner i wyczyścić nim rejestr. Nigdy nie wiadomo na co mogą wpłynąć błędy rejestru - to pewnie nie pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi.
Blog science fiction & fantasy http://divibyzero.tumblr.com/

Michalinski
Naukowiec
Naukowiec
Posty: 2004
Rejestracja: 12 paź 2012, o 15:57

Re: Nie działa mi mikrofon. (klasyk)

Post autor: Michalinski » 3 lis 2012, o 23:53

Ten problem miałem już od bardzo dawna, tylko wcześniej nie był mi potrzebny mikrofon. ;) Oszust pisałem, że testowałem na różnych mikrofonach informatyku ty ;) O rejestr w sumie pedantycznie dbam czyszcząc ccleanerem, Comodo Programs Manager (polecam jego i jego kolege antyvirusa comodo) i czasem ręcznie jak mi się chce. ;)

Sterowniki płyty gł mam zainstalowane z płytki dołączonej od producenta. Płyta to MSI P35 Neo2, ale nie jestem pewien, może jakiś programik do sprawdzania sprzętu albo strona?

Awatar użytkownika
divibyzero
Posty: 1914
Rejestracja: 3 paź 2012, o 20:37
Gry: Arma 2, Dark Souls
Kontaktowanie:

Re: Nie działa mi mikrofon. (klasyk)

Post autor: divibyzero » 4 lis 2012, o 00:48

Rozumiem, że przeinstalowywałeś te sterowniki z płytki? ;) W menadżerze urządzeń karta audio się wyświetla? Teoretycznie masz ALC888/888T i takie coś jest na liście?

Mic podłączasz z tyłu obudowy do portu czy na przednim panelu, tak swoją droga?
Blog science fiction & fantasy http://divibyzero.tumblr.com/

Michalinski
Naukowiec
Naukowiec
Posty: 2004
Rejestracja: 12 paź 2012, o 15:57

Re: Nie działa mi mikrofon. (klasyk)

Post autor: Michalinski » 4 lis 2012, o 00:59

Menadżer urządzeń... obiło mi się o uszy, ale chyba przespałem te lekcję.. gdzie to? :P Taa bawiłem się w sterowniki już kiedyś, dupa. Ściągnięcie aktualniejszych myślę nic nie da. Jak nie działa to nie działa.

Awatar użytkownika
divibyzero
Posty: 1914
Rejestracja: 3 paź 2012, o 20:37
Gry: Arma 2, Dark Souls
Kontaktowanie:

Re: Nie działa mi mikrofon. (klasyk)

Post autor: divibyzero » 4 lis 2012, o 12:24

Michalinski pisze:Ściągnięcie aktualniejszych myślę nic nie da. Jak nie działa to nie działa.
Jak masz takie podejście to najlepiej będzie kupić nową kartę dźwiękową na allegro (tzn. może być używana, ale nowa ;) ).

Menadżer urządzeń to klikasz PPM na Mój komputer -> Właściwości -> Sprzęt.

Wejdź w regulację głośności w Tray'u. Tam Opcje -> Właściwości i spróbuj czy nie możesz czegoś dodatkowego wybrać/zaznaczyć. Jeśli możesz wybrać "Nagrywanie" to wybierz, a potem spróbuj zaznaczyć Opcje -> Sterowniki zaawansowane. Generalnie poznaznaczaj co się da, po wybraniu każdej z opcji spróbuj czy możesz się nagrać.

Spróbuj też Panel Sterowania -> Dźwięki i urządzenia audio -> Zakładka "Głos". Tam masz też na przykład "Testuj sprzęt". Jak wszystkie możliwości wyczerpiesz to pozostają linki na samym dole. Z menedżera urządzeń usuwasz kartę dźwiękową (PPM -> Odinstaluj), potem w Dodaj/Usuń programy upewniasz się, że wszystkie Sterowniki/Programy Realtek itd są usunięte. Naprawiasz rejestr CCleanerem, uruchamiasz ponownie i instalujesz sterownik z drugiego linku na dole. W zasadzie "Intel INF Drivers for 3/4/5 Chipsets" też nie zaszkodzi zainstalować. Driver Audio był aktualizowany 30-08-2012, więc jakieś fixy tam mogą być!

Sprawdź jeszcze jaki masz BIOS komputera (podczas uruchamiania pierwsze co się wyświetla). Możesz też wejść naciskając "Del". Nie wiem czy kiedykolwiek wchodziłeś do BIOS'a, ale tam też można by parę rzeczy posprawdzać/pozmieniać jeśli chodzi o zintegrowane audio. Najnowsza wersja BIOS, dostępna dla Twojej płyty to "1.C". Jeśli zdecydujesz się wejść do BIOS, to niestety tam wszystko będzie po angielsku, więc jeśli nie dasz rady to możesz spisać co tam jest na kartkę i dać tutaj ;) "Exit without saving" to opcja, która Cię interesuje żeby wyjść niczego nie psując ;)

Linki, które się przydadzą na przyszłość. Sprawdź czy to na pewno ta płyta!
Instrukcja (angielski) do płyty głównej:
http://download1.msi.com/files/download ... 5_Neo2.zip

Strona płyty na stronie producenta:
http://pl.msi.com/product/mb/P35-Neo2.h ... os=XP%2032
Blog science fiction & fantasy http://divibyzero.tumblr.com/

Awatar użytkownika
divibyzero
Posty: 1914
Rejestracja: 3 paź 2012, o 20:37
Gry: Arma 2, Dark Souls
Kontaktowanie:

Re: Nie działa mi mikrofon. (klasyk)

Post autor: divibyzero » 5 lis 2012, o 19:21

Jakby co to mam taką kartę w domu, jak nic nie będzie działać to wio.
Obrazek
Blog science fiction & fantasy http://divibyzero.tumblr.com/

Michalinski
Naukowiec
Naukowiec
Posty: 2004
Rejestracja: 12 paź 2012, o 15:57

Re: Nie działa mi mikrofon. (klasyk)

Post autor: Michalinski » 5 lis 2012, o 21:57

Sprawdziłem wszystkie rozwiązania poza sterownikami. Jedynie nie jestem pewny nazwy płyty głównej. Sprawdzałem przez program EVEREST Home Edition, ale nie widzi nazwy płyty głównej. LoL. :P Ale za to pokazał typ Biosu, dokładnie cytując co było napisane: "AMI (12/30/09)"

Znasz jakiś program który skutecznie wskaże nazwę płyty? A może gdzieś na płycie będzie.

Awatar użytkownika
divibyzero
Posty: 1914
Rejestracja: 3 paź 2012, o 20:37
Gry: Arma 2, Dark Souls
Kontaktowanie:

Re: Nie działa mi mikrofon. (klasyk)

Post autor: divibyzero » 5 lis 2012, o 22:18

Speccy tej samej firmy co CCleaner. Wiem, że Ci się nie chce sterowników przeinstalowywać ale to nie jest takie straszne ;)

Numer biosu wyświetli Ci się zaraz po włączeniu komputera (1.C, 1.A cos takiego). Aktualizacja BIOSU mogłaby pomóc w tym problemie, ale to jest wyjście najbardziej ryzykowne, bo teoretycznie może popsuć płytę główną.
Blog science fiction & fantasy http://divibyzero.tumblr.com/

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości