Terraria- potrzebuję pomocy.

Dwuwymiarowa gra zręcznościowo, wydobywczo, przygodowa.
Oszust
Cyborg
Cyborg
Posty: 1589
Rejestracja: 4 paź 2012, o 06:58
Gry: Stare, nowe, fajne i ciekawe, w wolnych chwilach:)
Lokalizacja: 3miasto

Terraria- potrzebuję pomocy.

Post autor: Oszust » 18 paź 2013, o 10:43

Nie wiem, jak można się dołączyć do czyjejś gry w multi.
Michalinski stworzył, ale nie potrafię do tej gry dopiąć. Ma ktoś jasną i zrozumiała dla laika instrukcję, jak pograć w Terrarię multi? :)

Awatar użytkownika
Zhar
Posty: 3298
Rejestracja: 8 lis 2012, o 14:21
Gry: i zabawy różnorakie ;)
Lokalizacja: Łuków

Re: Terraria- potrzebuję pomocy.

Post autor: Zhar » 18 paź 2013, o 11:00

Znalazłem coś takiego na wiki terrari:
"Others can't connect to the server!"

This is usually a network related problem.
1st, make sure they try to connect to the right IP address (especially true over the internet).
2nd, make sure your firewall is not blocking the "TerrariaServer.exe" or the server's port ("7777" by default).
3rd, make sure the others join with the correct port number (especially true, if it's not the default "7777").

(Over internet)4th, if you are using a router you have to make sure it opens the server's port for you. In your router you need to do this by setting up the "Port Forwarding" or "Virtual Server", usually you need to make a new record there, it will ask a port number, this is your servers port (default "7777"), it will ask for an IP address aswell, this is your LAN IP address (not the Internet IP address). Also, make sure that that the list in "Port Forwarding"/"Virtual Server" is the list of "allowed" connections, if it's not then don't make any record (if you made one, you can delete it and it means that this should not be your problem).
(Over internet)5th, if your IP address is dynamic (not static or reserved) it is possible for it to change over time, so check your IP address again. Also, if you are using Dynamic DNS to get around this problem, tell the other players to always type in your Domain Name to join and don't use the saved list of connections which the game offers (the game only saves the IP address, not the domain name, so if your IP has changed it won't be aware of it).
Czyli są 3 rzeczy możliwe:
- ip (z tego co popatrzyłęm to chyba z ip są w terrari najwieksze problemy)
- firewall
- port
Ostatnio zmieniony 18 paź 2013, o 11:04 przez Zhar, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
divibyzero
Posty: 1914
Rejestracja: 3 paź 2012, o 20:37
Gry: Arma 2, Dark Souls
Kontaktowanie:

Re: Terraria- potrzebuję pomocy.

Post autor: divibyzero » 18 paź 2013, o 11:01

Założyłem dział dla Terrari ;p
Blog science fiction & fantasy http://divibyzero.tumblr.com/

Oszust
Cyborg
Cyborg
Posty: 1589
Rejestracja: 4 paź 2012, o 06:58
Gry: Stare, nowe, fajne i ciekawe, w wolnych chwilach:)
Lokalizacja: 3miasto

Re: Terraria- potrzebuję pomocy.

Post autor: Oszust » 18 paź 2013, o 11:13

Ok, dzięki.
Próbowaliśmy wczoraj długo, długo, Michaliński nawet w jakiś plikach grzebał, i nie bangla.
IP próbowaliśmy różne, te naszych kompów, te co się wyświetlały przy kreacji świata gry (127.0.0.cośtam:7777), firewalle poodhaczaliśmy, porty też... W sieci szukałem, ale nie znalazłem jasnej instrukcji krok po kroku.
W najgorszym przypadku zapytam pana Pawła Kamińskiego z Polygamii, on pogrywa w to, lub pogrywał namiętnie, ale nie chcę mu pupy zawracać specjalnie ;)

Awatar użytkownika
Zhar
Posty: 3298
Rejestracja: 8 lis 2012, o 14:21
Gry: i zabawy różnorakie ;)
Lokalizacja: Łuków

Re: Terraria- potrzebuję pomocy.

Post autor: Zhar » 18 paź 2013, o 11:17

To pewnie najprostszym sposobem Hamachi by było ;)

Jak nie możecie dojść co to to pisz do gościa, co się będziesz męczył ?

Awatar użytkownika
Johnny
Protektor
Protektor
Posty: 1450
Rejestracja: 25 lis 2012, o 19:11

Re: Terraria- potrzebuję pomocy.

Post autor: Johnny » 18 paź 2013, o 13:20

No właśnie, chyba Hamachi. A wpisywaliście to dokładnie to samo IP, co wyświetla się w cmd? A może jakiś port trzeba wpisać, czy coś :P
– No jak? Żadnych życzeń?
– Jedno... (...) Żebyś pękł, skurwysynu.
(...) Strażnik zagulgotał nagle niczym indyk, poczerwieniał, chwycił się oburącz za brzuch, zawył, zaryczał z bólu...
I pękł.

Oszust
Cyborg
Cyborg
Posty: 1589
Rejestracja: 4 paź 2012, o 06:58
Gry: Stare, nowe, fajne i ciekawe, w wolnych chwilach:)
Lokalizacja: 3miasto

Re: Terraria- potrzebuję pomocy.

Post autor: Oszust » 18 paź 2013, o 15:36

No cholipa wie, co tam wpisywać, można dalej popróbować przy okazji, jak się złapiemy na TS.

Awatar użytkownika
Johnny
Protektor
Protektor
Posty: 1450
Rejestracja: 25 lis 2012, o 19:11

Re: Terraria- potrzebuję pomocy.

Post autor: Johnny » 18 paź 2013, o 16:46

No dobra, wieczorkiem się zobaczy. Kto ma najlepszy internet? Na tym speedteście pokazuje mi 5,78 Mbps downloadu i 0,57 uploadu. Tylko, że ostatnio coś jest nie tak, np. wczoraj żadne strony mi się nie wczytywały albo miałem straszne lagi (pierwszy raz!) w Alien Swarm.
– No jak? Żadnych życzeń?
– Jedno... (...) Żebyś pękł, skurwysynu.
(...) Strażnik zagulgotał nagle niczym indyk, poczerwieniał, chwycił się oburącz za brzuch, zawył, zaryczał z bólu...
I pękł.

Oszust
Cyborg
Cyborg
Posty: 1589
Rejestracja: 4 paź 2012, o 06:58
Gry: Stare, nowe, fajne i ciekawe, w wolnych chwilach:)
Lokalizacja: 3miasto

Re: Terraria- potrzebuję pomocy.

Post autor: Oszust » 18 paź 2013, o 18:13

Ja mam około 10 downloadu, więc mogę stawiać serwer.
Wczoraj chyba jakieś anomalie na Słońcu były, bo nam też lagowało że hej, w Trine 2 nie szło grać. A co masz, UPC? Bo jeśli tak, to może coś u nich się kasztaniło.

Awatar użytkownika
Johnny
Protektor
Protektor
Posty: 1450
Rejestracja: 25 lis 2012, o 19:11

Re: Terraria- potrzebuję pomocy.

Post autor: Johnny » 18 paź 2013, o 18:19

Jestem w tym zielony, nie znam się :P

To co, próbujemy teraz postawić? Jak Michał będzie to od razu wskoczy :P No i przypominam, że na tsie to ja jestem "Cichy" Johnny.
– No jak? Żadnych życzeń?
– Jedno... (...) Żebyś pękł, skurwysynu.
(...) Strażnik zagulgotał nagle niczym indyk, poczerwieniał, chwycił się oburącz za brzuch, zawył, zaryczał z bólu...
I pękł.

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość